10 Mart 2010 Çarşamba

Müminlerin Sabrı Süreklidir

"... sürekli olan 'salih davranışlar' ise, Rabbinin Katında sevap bakımından daha hayırlıdır, umut etmek bakımından da daha hayırlıdır." (Kehf Suresi, 46)
Kuran ahlakına dayalı olmayan sabır anlayışında, insanlar sabrı tutarlı ve dengeli bir ahlak özelliği olarak yaşayamazlar. Bir gün sabır gösterdikleri bir olaya bir başka gün tahammülsüzlük gösterebilirler. Müminler ise sabrı, Allah (cc)'ın bir emri ve Kuran ahlakının bir gereği olarak yaşadıkları için, hiçbir zaman bu özelliklerinden taviz vermezler. Müminlerin amacı, tüm hayatlarını Cenab-ı Allah'ın hoşnut olacağı şekilde geçirebilmek ve gösterdikleri güzel ahlak ile Allah (cc)'ın rızasını kazanabilmektir. Kuran'da Allah (cc)'ın razı olacağı ahlakın da, tüm tavırlarında sabır ve süreklilik göstermek olduğunu bildirilmektedir. Allah (cc) ayetinde "sürekli olan salih ameller"in daha hayırlı olduğunu bildirmiştir.
Bir başka ayette ise Allah inanan kullarına şöyle emretmiştir:
Sen de sabah akşam O'nun rızasını isteyerek Rablerine dua edenlerle birlikte sabret... (Kehf Suresi, 28)
Kuran ahlakını gereği gibi yaşamayan kimseler belirli bir süre sabır gösterdikten sonra bunun sonucunda mutlaka bir karşılık almayı ya da çıkar elde etmeyi umarlar. Böyle bir durum söz konusu olmadığında ise kendi ifadeleriyle "sabırları tükenir". Çünkü bu ahlaktaki kişiler sadece dünyevi menfaatler için sabrederler. Gösterdikleri güzel ahlakın Allah (cc)'ın hoşnutluğunu kazanmalarını sağlayacağını ve tüm yaptıklarının ahirette karşılarına çıkacağını unuturlar. Halbuki Yüce Allah (cc)'ın zorlukları yaratmasındaki hikmetlerden biri sabır gösterenleri ortaya çıkarmaktır. Allah (cc), "Yoksa siz, Allah, içinizden cehd edenleri (çaba harcayanları) belirtip-ayırdetmeden ve sabredenleri de belirtip-ayırdetmeden cennete gireceğinizi mi sandınız?" (Al-i İmran Suresi 142) ayetiyle bu sırrı kullarına bildirmiştir.
Kendilerine Kuran'ı ve Peygamber Efendimiz (sav)'İn sünnetini rehber edindikleri için bu gerçeğin farkında olan müminler ise, hiçbir çıkar beklentisi içerisine girmeden sadece Allah (cc)'ın rızasını kazanmak amacıyla sabır gösterirler. Kuran'da müminlerin bu özelliği şöyle ifade edilmiştir:
Ve onlar, Rablerinin yüzünü (hoşnutluğunu) isteyerek sabrederler...(Rad Suresi, 22)
Müminler Kuran'ın tüm hükümlerini eksiksiz olarak yerine getirme ve her koşulda en mükemmel ahlakı gösterme konusunda da sabır gösterirler. Allah (cc)'ın bir ayette "Rabbin için sabret" ifadesiyle kullarını sabra davet etmiş olması, müminlerin her ne olursa olsun bu ahlakı hoşnutlukla yaşamalarına vesile olur. Müminlerin gönül rızasıyla sabır göstermelerinin bir başka nedeni de Allah (cc)'ın Kuran'da "sabredenleri sevdiğini" (Al-i İmran Suresi, 146) bildirmiş olmasıdır. Yine Kuran'ın bir başka ayetinde de, "Sabrettiğinize karşılık selam size. (Dünya) Yurdun(un) sonu ne güzel." (Rad Suresi, 24) hükmüyle sabredenlerin ahirette güzel bir karşılıkla mükafatlandırılacağı bildirilmiştir.
İşte tüm bunlar Allah (cc)'ın, müminlerin sabrı büyük bir şevk ve istek ile yaşamalarını sağlayan müjdeleridir.